Σάκης Καρπάς: Μίλησε για την σωστή συμπεριφορά που πρέπει να έχουμε προς τους σερβιτόρους και τον χειροκροτάμε όρθιοι.

Ο Σάκης Καρπάς δημοσίευσε ένα story στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, στο οποίο αναφέρθηκε στην σωστή συμπεριφορά που πρέπει όλοι να έχουμε προς τους σερβιτόρους τώρα στις διακοπές (και γενικά). Το εν λόγω story απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και συζητήθηκε πολύ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με τους χρήστες να μιλάνε και για τις δυσκολίες της εστίασης και του service.

Ωστόσο, γιατί έχουμε φτάσει στην εποχή που κάτι δεδομένο, να χειροκροτείται; Γιατί έχουμε συνηθίσει την αγένεια και την ανέχεια;

Αρχικά, θα πιαστούμε από τα λόγια του Σάκη Καρπά, που ήταν τα εξής:

Μερικά tips διακοπών:

  • Στηρίξτε μικρές επιχειρήσεις, σουβενίρ μαγαζιά, μικροπωλητές, καλαμποκάδες κτλ
  • Να σέβεστε και να κατανοείτε τα άτομα που δουλεύουν service στους 35+ βαθμούς. Δεν είναι δούλοι και δεν υποχρεωμένοι να είναι πάντα σε καλή διάθεση. Και μια κουβέντα απότομη να σας πουν, αφήστε την πέσει κάτω. Προφανώς έχουν φάει αρκετό... στη μέρα τους, μην τους την κάνουμε χειρότερη.
  • Σκάστε σε αυτό τον κόσμο, ένα απλό χαμόγελο, ένα ευχαριστώ, ζητήστε κάτι ευγενικά και να δίνετε φιλοδωρήματα.
  • Καλές διακοπές σε όσους πάνε, καλή συνέχεια και ομαλό μήνα σε όσους εργάζονται.
Σάκης Καρπάς: Μίλησε για την σωστή συμπεριφορά που πρέπει να έχουμε προς τους σερβιτόρους και τον χειροκροτάμε όρθιοι.

Οι συμβουλές αυτές πρέπει να εφαρμόζονται κάθε μέρα σε οποιονδήποτε εργαζόμενο της εστίασης ή μη. Δεν έχει σημασία αν σε ένα μέρος έχει 40°C, 25°C ή 5°C, από την στιγμή που κάποιος είναι εργαζόμενος, οφείλουμε να είμαστε ευγενικοί και χαμογελαστοί μαζί του. Εάν δε μπορούμε να είμαστε το δεύτερο, ας είμαστε σίγουρα το πρώτο. Δε μπορούμε να χρησιμοποιούμε κανέναν άνθρωπο εκεί έξω σα να είναι σάκος του μποξ μας. Για τα νεύρα και την στεναχώρια μας υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που μπορούν να μας συμβουλεύσουν. Λέγονται ψυχολόγοι. Όχι σερβιτόροι, ταμίες, υπάλληλοι κτλ.

Το χειρότερο, ωστόσο, δεν είναι το να ξεσπάσεις τα νεύρα σου σε έναν παντελώς αθώο άνθρωπο που απλά βρέθηκε στο διάβα σου. Όχι, υπάρχει και χειρότερο από αυτό. Το χειρότερο είναι να δείχνεις "την ανωτερότητά σου", το πόσο "τυχερός" είσαι εσύ που δε δουλεύεις και πόσο υποδεέστερος είναι κάποιος που εργάζεται και σε εξυπηρετεί. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό. Είναι ύψιστο δείγμα μισανθρωπιάς, κακίας και κατωτερότητας. Το να θεωρούμε έναν άνθρωπο κατώτερο επειδή εργάζεται σε ένα επάγγελμα που δεν κάνουμε εμείς, ή που εργάζεται σε μια περίοδο ή μια μέρα που εμείς δε δουλεύουμε ή έχουμε ολοκληρώσει την εργασία μας, δε μας κάνει καλύτερους από το εν λόγω άτομο. Δε μπορούμε, εν συντομία, σε καμία περίπτωση να νιώθουμε καλύτεροι.

Ο Σάκης Καρπάς είπε κάτι δεδομένο. Γιατί, λοιπόν, το κείμενό του συζητήθηκε τόσο πολύ;

Ο Σάκης Καρπάς είπε κάτι δεδομένο. Ούτε είπε μια ακραία άποψη με λίγους αποδέκτες, ούτε μια ρηξικέλευθη θεωρία. Είπε πράγματα απλά, καθημερινά, που οφείλουμε όλοι να έχουμε ως γνώμονα στη ζωή μας και που ταιριάζουν σε κάθε πολιτισμένο ον. Άρα, γιατί προκάλεσε τόσο μεγάλη συζήτηση; Απασχολούμενοι με το ευρύτερο φάσμα της εστίασης ξέρουμε πως η αγένεια και οι κακοί τρόποι δεν ανήκουν στην πλειοψηφία, αλλά στη μειοψηφία. Μια μειοψηφία, ωστόσο, καθόλα μικρή και ασήμαντη. Το τι μπορεί να ακούσει κάθε μέρα κάποιος εργαζόμενος από έναν πελάτη είναι πραγματικά αδιανόητο. Ειδικά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το καλοκαίρι παρατηρείται μια αύξηση της κακίας και της αγένειας εκεί έξω, που αφορά κυρίως τη δεύτερη κατηγορία, από τις δύο που αναφερθήκαμε. Εκείνη, δηλαδή, που μιλά και φέρεται άσχημα λόγω της ανωτερότητας που νιώθει. Οι διακοπές και οι διαμονές σε καμία περίπτωση δε μας κάνουν να διαφέρουμε από τους άλλους συμπολίτες μας. Επειδή, κάποιοι ήταν "τυχεροί" και δε ζουν το μαρτύριο της σεζόν, δε σημαίνει πως είναι πιο ικανοί από αυτούς που το ζουν.

Όλα είναι θέματα επιλογών και συγκυριών. Ποτέ δε πρέπει να φερόμαστε άσχημα ή να υποβιβάζουμε τον εργαζόμενο που μας μαγειρεύει, μας σερβίρει ή μας εξυπηρετεί. Κάλλιστα, του χρόνου το καλοκαίρι μπορεί να είμαστε εμείς στη θέση του κι εκείνος να είναι ο πελάτης μας. Και αν μας κάνει τα ίδια ή και χειρότερα, θα έχει δίκιο! Και ίσως τελικά, όλο αυτό να είναι ένας φαύλος κύκλος, που σπάει μόνο με την καλοσύνη. Κι αν τύχει και ο εργαζόμενος δεν είναι το ίδιο φιλικός απέναντί μας, δεν πειράζει! Εμείς θα είμαστε εντάξει με τον εαυτό μας και εξάλλου, δε ξέρουμε τι θα έχει περάσει ο συγκεκριμένος όλο αυτό το διάστημα που εργάζεται, όπως είπε και ο Σάκης Καρπάς.

Σκεφτείτε και το άλλο, η ευγένεια, το χαμόγελο, μια καλή και γλυκιά κουβέντα, ένα φιλοδώρημα (μικρό-μεγάλο) είναι δείγμα πολιτισμού και ανθρωπιάς. Μην προσπαθήστε να φαίνεστε "ανώτεροι", αλλά να προσπαθείτε να είστε σωστοί άνθρωποι. Αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία σήμερα. Σάκη Καρπά και όλοι εσείς εκεί έξω που επιλέγεται την ανθρωπιά, κάνετε την καλύτερη επιλογή.

Σε ευχαριστούμε Σάκη Καρπά που έδωσες φωνή σε όλους τους εργαζομένους του καλοκαιριού, στηρίζοντας τον αγώνα και τον κόπο που καταβάλουν!

Σάκης Καρπάς έχει δημιουργήσει μαζί με τον αδερφό του Αλέξανδρο, το κανάλι των Unboxholics στο Youtube και μπορείτε να τον βρείτε, εδώ.

Περισσότερα κείμενα από το blog μας μπορείτε να διαβάσετε, εδώ