Αγαπητοί Chefs: Ποια από τις 4 εποχές του χρόνου είναι η πιο απαιτητική για να βρίσκεστε στην κουζίνα;

Αγαπητοί Chefs, ξέρουμε πως δεν είναι εύκολη η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Και ίσως γνωρίζουμε κι εμείς την απάντησή σας, πριν καν μας τη δώσετε. Όλες οι εποχές είναι δύσκολες και απαιτητικές, όταν δουλεύουμε σε κουζίνες.  

Για αυτό, ήρθε το παρακάτω κείμενο να σας δικαιώσει και να αποδείξει πως το να δουλεύεις σε κουζίνα, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, είναι κάτι πραγματικά δύσκολο. 

Και οι τέσσερις εποχές, για όλα τα επαγγέλματα, έχουν τη δυσκολία τους και τα ρίσκα τους, όπως αντίστοιχα και τις ευκολίες τους. Το τελευταίο, ωστόσο, ίσως εκλείπει, όσο βρίσκεστε στην κουζίνα. Αλλά ας μην γινόμαστε άδικοι, όσο συνηθίζετε την δουλειά αυτή, τόσο εξοικειώνεστε και μαθαίνετε να ζείτε με τις δυσκολίες και γίνεστε πιο ευέλικτοι στους τρόπους αντιμετώπισής τους. 

Ποια είναι όμως η πιο δύσκολη εποχή αγαπητοί μας Chefs; 

Ας πάρουμε όλες τις εποχές με την σειρά: 

Χειμώνας: 

Ο χειμώνας είναι μία αρκετά δύσκολη υπόθεση. Αρχικά, έχει μέσα του, τέσσερις γιορτές-τρόμο για όσους δουλεύουν στην κουζίνα. Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά-Αγίου Βαλεντίνου-Τσικνοπέμπτη και προσθέτοντας, για παράδειγμα, την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και ενδεχομένως την Καθαρά Δευτέρα που μπορεί να είναι τέλη Φλεβάρη, ο χειμώνας φαντάζει εφιάλτης.  

Πέρα από το μαγειρικό κομμάτι, αρκετά δύσκολη είναι και η συνολικότερη προετοιμασία τις εν λόγω γιορτές. Τι προμήθειες θα χρειαστείτε, πόσα παραπάνω προϊόντα να παραγγείλετε, πόσες κρατήσεις θα γίνουν στο μαγαζί. Γενικότερα, περισσότερες έγνοιες και σκέψεις, από ότι μπορεί να επικρατούν, άλλες μέρες -μη γιορτινές.  

Επιπλέον, όλες αυτές τις μέρες, οι καταναλωτές συνηθίζουν να βγαίνουν έξω και να γιορτάζουν. Ωστόσο, θεωρούμε πως αποκορύφωμα όλων, ειδικά, εάν σας αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι, είναι η Τσικνοπέμπτη. Μια μέρα εφιάλτης, κάπνας και ιδρώτα. Μια μέρα που η κόλαση φαίνεται πιο δροσερή, από αυτό που επικρατεί στην κουζίνα και που η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος, από αυτήν που υπάρχει στην κουζίνα, απέχει θεαματικά.  

Ο χειμώνας έχει δύο πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι οι περισσότεροι καταναλωτές βγαίνουν έξω τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα η κίνηση τις καθημερινές να είναι αισθητά μειωμένη. Και το δεύτερο είναι πως το μαγαζί εξυπηρετεί, κυρίως, θαμώνες εντός του καταστήματος, άρα έχετε να φέρετε εις πέρας δουλειά για λιγότερη πελατεία.  

Άνοιξη:

Την άνοιξη αρχίζει να ανοίγει ο καιρός, τα πουλάκια κελαηδάνε, τα λουλούδια ανθίζουν και η ανάγκη για έξοδο ολοένα και αυξάνεται. Για αυτό, θα παρατηρήσετε πως και η πελατεία σας θα αυξηθεί τους μήνες αυτούς.

Ειδικά, το διάστημα Απρίλη-Μάη θα γνωρίσετε και εσείς τη δική σας άνοιξη. Έτσι, οι προμήθειες πρέπει να αυξηθούν και να μάθετε να γνωρίζετε ακριβώς τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνετε. Θα πρέπει να μάθετε να προβλέπετε τις καιρικές συνθήκες κυρίως και να υπολογίζετε τους πελάτες που θα σας επισκεφτούν.

Ακόμα, την άνοιξη, όπως ήδη γνωρίζετε αγαπητοί μας chefs, αυξάνονται και οι θαμώνες σας, αφού πλέον κάθονται και στο εσωτερικό και το εξωτερικό του καταστήματος, άρα, αντίστοιχα αυξάνονται οι προμήθειες και η ευρύτερη οργάνωσή σας.

Ενώ, μην ξεχνάμε και το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο, η Κυριακή του Πάσχα και η Δευτέρα του Πάσχα αποτελούν τρεις μέρες καθοριστικές που συνηγορούν πλήρως να μην σας αρέσει η άνοιξη και την καθιστούν μια απαιτητική εποχή για να τα φέρετε εις πέρας και να ανταπεξέλθετε μέσα στην κουζίνα σας.

Καλοκαίρι:

Μια λέξη-τρόμος και πολλά άλλα, ως επί των πλείστων, αρνητικά συναισθήματα, μας διακατέχουν κάθε φορά που ακούμε τη λέξη "καλοκαίρι" και αυτή η λέξη-τρόμος δεν είναι άλλη από τη ΣΕΖΟΝ.

Εάν είστε από τους Chefs που φεύγουν για σεζόν, τότε γνωρίζετε πολύ καλά τι συμβαίνει τις ημέρες του καλοκαιριού, τι όγκο δουλειάς έχετε να διαχειριστείτε, καθώς και πόσο δύσκολο είναι να υπολογίσετε επακριβώς τι προμήθειες χρειάζεστε.

Ενώ, υπάρχει πάντα η πιθανότητα, ο προμηθευτής σας να φύγει για διακοπές και να πρέπει να ψάχνετε να βρείτε τελευταία στιγμή εναλλακτική, κάτι που είναι όλο και πιο δύσκολο, όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι και φτάνουμε για παράδειγμα στα μέσα Αυγούστου.

Επιπλέον, το καλοκαίρι είναι μια δύσκολη εποχή για όλους τους chefs και λόγω ζέστης. Η κουζίνα μοιάζει πραγματικά με καζάνι κολάσεως και ο καύσωνας που λαμβάνει χώρα στο εξωτερικό περιβάλλον καταλήγει να είναι λίγο καλύτερος από τη θερμοκρασία που επικρατεί στην κουζίνα σας.

Ακόμα και αν είστε από τους chefs που παραμένουν στη βάση τους και δεν φεύγουν για σεζόν, οι καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα. Ενώ, έχετε να διαχειριστείτε και το ζήτημα των πελατών.

Πόσοι πελάτες θα επισκεφτούν το κατάστημα; Πόση λιγότερη πελατεία ενδεχομένως έχετε από τέλη Ιουλίου μέχρι τέλη Αυγούστου; Πώς θα βρείτε προμηθευτές; Πώς να υπολογίσετε τους πελάτες σας;

Τα ερωτήματα αυτά δυσκολεύουν το έργο σας, καθώς θα πρέπει να υπολογίσετε τους παράγοντες αυτούς για να προβείτε σε σωστές παραγγελίες.

Φθινόπωρο:

Το φθινόπωρο, ενώ εκ πρώτης όψεως φαντάζει μια καθόλα δύσκολη εποχή, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, πραγματικά, για τους chefs. Αρχικά, η δυσκολία του φθινοπώρου έγκειται στο γεγονός, ότι είναι ταυτόχρονα καλοκαίρι και μετά από λίγο είναι χειμώνας. Αυτό πώς επηρεάζει τους chefs; Μα φυσικά στο εξής:

Το πρώτο μισό του φθινοπώρου, αυτό, δηλαδή, που μοιάζει με καλοκαίρι, οι άνθρωποι βγαίνουν πολύ. Βρίσκονται ακόμα σε ένα ατελείωτο καλοκαιρινό mood (κάνοντας και μετρήσεις τύπου 37 Αυγούστου) και γενικότερα θέλουν να βγουν όσο περισσότερο μπορούν, όσο δηλαδή και το καλοκαίρι.

Όλο αυτό δυσχεραίνει τη θέση σας και στο κομμάτι της δουλειάς μέσα στην κουζίνα και σε αυτό των παραγγελιών. Αφού πάλι, όπως και με την άνοιξη, η πελατεία σας εξαρτάται άμεσα από τα καιρικά φαινόμενα.

Έτσι, οι παραγγελίες σας εξαρτώνται άμεσα από το κατά πόσο καλός ή όχι είναι ο καιρός. Αυτό από μόνο του θα αρκούσε για να χαρακτηριστεί το φθινόπωρο μια δύσκολη εποχή.

Αλλά, όχι, η δυσκολία του φθινοπώρου δεν σταματάει εδώ. Το άλλο μισό του φθινοπώρου μοιάζει πολύ με το χειμώνα. Οι καταναλωτές, από εκεί που μετρούσαν μέρες από τον Αύγουστο, ξαφνικά κάθονται μόνο στο εσωτερικό και δεν κάθονται καθόλου έξω. Έτσι, έχετε πάλι να διαχειριστείτε διαφορετικό αριθμό παραγγελιών και πελατών.

Έτσι, πάλι, πρέπει να προσέξετε πολύ τον αριθμό των παραγγελιών και να μελετάτε μέρα με τη μέρα με απόλυτη προσοχή, τι προμήθειες χρειάζεστε.

Ποια είναι η λύση για να ανταπεξέλθετε εσείς οι chefs;

Σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες της κουζίνας, η αλήθεια είναι πως εμείς δε μπορούμε να σας βοηθήσουμε άμεσα, αλλά έμμεσα. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επικεντρωθείτε στην εργασία σας πιο συγκεντρωμένα και στοχευμένα. Αφού, έχουμε τη λύση για ό,τι αφορά τις παραγγελίες και τις προμήθειές σας. Η λύση αυτή ακούει στο όνομα της πρωτοποριακής μας εφαρμογής, της Orderit.

Η Orderit σας βοηθά να βρείτε εύκολα και γρήγορα προμηθευτές, να επικοινωνήσετε μαζί τους και να κάνετε τις παραγγελίες σας ρυθμίζοντας το πότε θέλετε να σας σταλθούν, με ακρίβεια, ευκολία και απλότητα.

Είμαστε σίγουροι, πως μια δοκιμή θα σας πείσει!

Μπορείτε να μας βρείτε και στο Instagram.