Orderit: 5 είδη σεφ που κάθε άνθρωπος στον χώρο της εστίασης έχει συναντήσει έστω μια φορά στη ζωή του! 

O χώρος της εστίασης είναι αρκετά περίπλοκος και κυρίως όταν γίνεται ένας συνδυασμός της καθημερινής ταχύτητας που απαιτείται.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως όσοι εργάζονται στον χώρο της εστίασης έχουν μια δική τους κοσμοθεωρία. Το παραπάνω το αποδίδουν στους έντονους ρυθμούς δουλειάς που έχουν σε καθημερινή βάση και κυρίως στο ωράριο που εργάζονται.

Στο άκουσμα και μόνο του συγκεκριμένου επαγγέλματος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αισθάνονται άγχος και φαντάζονται μια κουζίνα στην οποία επικρατεί πίεση, άγχος και φυσικά υπάρχει έλλειψη δημιουργικότητας. Συνήθως όμως, ο χώρος της κουζίνας αποτελείται από ποικίλες προσωπικότητες, διαφορετικές η μία από την άλλη.

Orderit

Η εφαρμογή Οrder it, η οποία ήρθε να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα στον πολύπλοκο χώρο της εστίασης δημιουργεί μόνο μία κατηγορία σεφ. Εκείνον που είναι αφοσοιωμένος στη δουλειά του, ήρεμος και μπορεί να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους συνεργάτες του στην κουζίνα και να ακολουθεί το πάθος του.

Ποιοι είναι όμως οι σεφ που μπορείς να συναντήσεις μια φορά στη ζωή σου αν βρίσκεσαι στον χώρο της εστίασης.

#1 Ο Νευρικός

Xωρίς να θέλουμε να παρεξηγηθούμε από τους συνεργάτες μας, δε μποορούμε να κρύψουμε την αλήθεια. Όταν ένας σεφ έχει ευθύνες στο μυαλό του και χιλιάδες υποχρεώσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν με επιτυχία ταυτόχρονα... βρίσκεται σε ένταση.

Όταν αναφερόμαστε σε ένταση μιλάμε για νεύρα και κάποιες φορές και φωνές. Φωνές με τους συνεργάτες στην κουζίνα, το πάσο και την καθαριότητα. Δε φταίει εκείνος...η φύση της δουλειάς του είναι τέτοια που δεν τον αφήνει σε ηρεμία, τον ίδιο και τους συνεργάτες του...από τις φωνές του.

Κάποιες φορές η επιστροφή στο σπίτι γίνεται μια αρκετά περίπλοκη υπόθεση, αφού όλοι ολοκληρώνουν τη δουλειά με πονοκέφαλο και πολλά νεύρα. Δε γίνεται να μην απορεί κανείς που έχουμε θέσει ως μια ολόκληρη κατηγορία τον “νευρικό σεφ”. Υπάρχει και βρισκόταν μπροστά μας μέχρι που έκανε την εγγραφή του στην εφαρμογή της Orderit.

#2 Ο Ανοργάνωτος

H κουζίνα ως χώρος εργασίας είναι μια απαιτητική δουλειά που δεν υπάρχει τις περισσότερες φορές η έννοια του “διαλείμματος”. Φυσικά και θα υπάρξουν κάποια λεπτά που η δουλειά δε θα είναι τόσο απαιτητική, αλλά συνήθως προκύπτουν “μικρές υποχρεώσεις” της τελευταίας στιγμής.

Τι συμβαίνει όμως όταν ένας σεφ είναι ανοργάνωτος; Όταν αποφασίσαμε να εντάξουμε μια τέτοια κατηγορία στον κατάλογο μας, είχαμε στο μυαλό μας την παρακάτω περιγραφή:

Αυτόν που πάντα αργεί να παραδώσει τα πιάτα στο πάσο, συνεπώς και στους πελάτες που περιμένουν με ανυπομονησία το φαγητό τους.

Ο ανοργάνωτος σεφ είναι εκείνος που συνήθως δέχεται τις παρατηρήσεις από τον νευρικό σεφ, που αναφέραμε και παραπάνω. Πιο συγκεκριμενα είναι εκείνος που αφήνει πίσω όλη την κουζίνα με αποτέλεσμα να καθυστερεί και όλες τις διαδικασίες. Επίσης, ο ανοργάνωτος σεφ είναι εκείνος που κάνει άπειρα λάθη όταν γίνεται η διαδικασία της παραγγελιοληψίας με τον προμηθευτή, αφού αφήνει τα πάντα τελευταία στιγμή.

Δεν κάνει την παραγγελία αμέσως μόλις ξεκινήσει η βαρδιά του. Αντιθέτως ολοκληρώνει τη βάρδια του λίγα λεπτά πριν το αναμενόμενο, ώστε να κάνει τις παραγγελίες σε πολλούς προμηθευτές χωρίς να έχει υπολογίσει ακριβώς τι προϊόντα είναι αυτά που λείπουν από την κουζίνα.

Η κατάληξη είναι η αναμενόμενη: Ο νευρικός σεφ έχει ξεφύγει από τα όρια του και εκείνος προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ωστόσο, χάρη στο Οrderit ακόμη και αυτή η κατηγόρια σεφ μπορεί να εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό. Μέσω της νέας αυτής πλατφόρμας θα ξεχάσεις τις παραδοσιακές μεθόδους επικοινωνίας με τον προμηθευτή και δε θα αναζητάς σε χαρτιά σκορπισμένα στην κουζίνα την παραγγελία. 

Άλλωστε οι παραγγελίες μπορούν να αφορούν ακόμη και 60 διαφορετικούς προμηθευτές. Έτσι δεν είναι; Mέσω του Οrderit η διαδικασία πλέον ενοποιείται και παράλληλα το άγχος μειώνεται.

#3 Ο Χασομερής

Όταν αναφερόμαστε σε έναν χώρο εργασίας που τα πάντα κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς και δεν υπάρχουν περιθώρια να χαζέψεις στην κουζίνα…το τελευταιο που χρειάζεται είναι ένας σεφ-χασομέρης.

Ωστόσο, η κατηγορία αυτή υπάρχει για να δυσκολευεί τη ζωη των υπολοίπων. Ο Χασομέρης σεφ είναι εκείνος που παίρνει πάντα την ευθύνη των πράξεων του. Σε αντίθεση με τον ανοργάνωτο που αμελεί βασικές υποχρεώσεις, εκείνος ετοιμάζει όλα τα πιάτα στην ώρα τους. 

orderit

Η διαφορά είναι πως ξεχνάει να ειδοποιησεί πως αυτά είναι έτοιμα με αποτέλεσμα πάλι να δημιουργείται έντονη καθυστέρηση.

Ο Χασομέρης είναι εκείνος που πιάνει πάντα την κουβέντα στους υπόλοιπους συνεργάτες του για θέματα που δεν αφορουν τη δουλειά με μοναδική δικαιολογία “για να περάσει η ώρα”.

Όσο για τις παραγγελίες…αυτό είναι μια αρκετά πονεμένη υπόθεση. Η συγκκεριμενη κατηγορία σεφ ξεχνάει να ειδοποιήσει πως περιμένουν τις επόμενες ώρες τις παραγγελίες με αποτέλεσμα να επικρατεί άγχος στην κουζίνα.

#4 Ο Εμμονικός

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως στους χώρους εστίασης που εξυπηρετούν μικρή ποσότητα πελατών, οι μάγειρες-σεφ βοηθούν και στην οργάνωση της κουζίνας, όπως είναι η προετοιμασία και η καθαριότητα.

Αντιθέτως, όταν αναφερόμαστε σε χώρους εστίασης, οι οποιοι παραδείγματος χάρη αφορούν ομίλους τότε το κομμάτι της καθαριότητας το αναλαμβάνει εξ’ολοκλήρου ένας άνθρωπος.

Ο εμμονικος σεφ, λοιπόν, είναι εκείνος που θέλει να είναι όλα πεντακάθαρα ακόμη και τη στιγμή που οι παραγγελίες δεν πρόκειται να ετοιμαστούν στην ώρα τους. Εκείνος προτιμάει να υπάρχει καθαριότητα παρά να έχουν οι πελάτες γρήγορα τα πιάτα τους.

Φυσικά, όπως είναι αναμενόμενο, δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στη διαδικασία και καταστρέφει το κλίμα στον χώρο εργασίας. Όταν υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν προλάβει να είναι σε τάξη, αρχίζει να εκνευρίζεται.

Οι συνεργατές του δυσκολεύονται να κρατήσουν την ψυχραιμία τους λόγω της ανεξήγητης συμπεριφοράς του και οι εντάσεις είναι αναπόφευκτο κομμάτι της δύσκολης καθημερινότητας.

#5 Ο Περιποιητικός

Ο Περιοποιητικός Σεφ είναι εκείνος που εκ πρώτης όψεος θέλουν όλοι στην κουζίνα τους. Είναι αυτός που προσπαθεί να τους εξυπηρετήσει όλους και μπερδεύει τα πόστα στην κουζίνα.

Προσπαθεί να εμπλακεί σε όλα, έχοντας καλές προθέσεις και τελικά καταλήγει να μην κάνει κάτι ουσιαστικό. Αντίθετα, τριγυρνάει στην κουζίνα ψάχνοντας το κένο που θα πρέπει να καλύψει και αψηφώντας το γεγονός πως και ο ίδιος έχει να παραδώσει ένα πιάτο πολύ σύντομα.

Όσο για τις παραγγελίες, ο Περιποοητικός σεφ πάντα έχει την πρόθεση να κάνει τις παραγγελίες και πάντα θέλει να ελέγχει τα αποθέματα. Το απότελεσμα φυσικά δεν είναι αυτό που πρέπει μιας και η διαδικασία της παραγγελιοληψίας τον δυσκολεύει. Παραγγέλνει περισσότερα ή λιγότερα από όσα χρειάζεται.

Η Orderit δίνει τη δυνατότητα στον περιποιητικό να αλλάζει τον αριθμό των αποθεμάτων που χρειάζεται ο εκάστοτε χώρος εστίασης.

Κατέβασε τώρα την εφαρμογή Orderit που είναι διαθέσιμη και σε λογισμικό Anroid και σε λογισμικό Αpple και απλοποιήσε με τρία click τη διαδικασία της παραγγελιοληψίας ανάμεσα στην κουζίνα και τον προμηθευτή. Πλέον ο "Εφιάλτης στην κουζίνα" θα φαντάζει παρελθόν.

Οι εντάσεις δεν έχουν τέλος; Αυτό πίστευες μέχρι που γνώρισες την νέα πλατφόρμα της Orderit!

Κατέβασε τώρα την εφαρμογή!