Chef: Οι 5 μεγαλύτερες προκλήσεις που κλήθηκα να αντιμετωπίσω

Η αλήθεια είναι ότι, όποιος είναι Chef, καλείται να αντιμετωπίσει πληθώρα προκλήσεων τόσο στο εργασιακό περιβάλλον, όσο και με την ψυχολογία του, καθώς το μόνο σίγουρο είναι, πως η πίεση και το άγχος που ενδεχομένως να νιώθει στη δουλειά του να τον ακολουθούν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, και μετά το τέλος της εργασίας του. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί το ίδιο να ισχύει και με τη δημιουργικότητα και την ευχαρίστηση. Δυστυχώς, όμως, το πιο πιθανό είναι να νιώθει το άγχος και την πίεση κυρίως, λόγω των προκλήσεων και των δυσκολίων, που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά.

Για να μη μακρηγορούμε, είναι καλύτερο να περάσουμε απευθείας στις 5 προκλήσεις που κλήθηκα να αντιμετωπίσω σαν Chef και το πώς κατάφερα να ανταπεξέλθω, ώστε πλέον να αισθάνομαι κυρίως δημιουργικότητα και ευχαρίστηση, μετά το πέρας της εργασίας μου.

Οι 5 μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισα σαν Chef

  1. Διατήρηση και πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού

Τα χρόνια που η κουζίνα αποτελούνταν από τον Chef και μια μερίδα ατόμων που τον υπάκουαν τυφλά, έχουν περάσει πια. Πλέον η κουζίνα είναι ένας χώρος δημιουργίας και αγάπης για τη μαγειρική. Είναι ένας χώρος που στελεχώνεται από μια ομάδα ατόμων με αρχηγό τον Chef, όπου, όμως, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν στο παρελθόν.

Το να δημιουργηθεί η ομάδα αυτή είναι μια αρκετά δύσκολη, χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία, αφού πέρα από το ταλέντο του εκάστοτε ατόμου, πρέπει να ελέγχουμε τη χημεία του με τα υπόλοιπα άτομα, την πειθαρχία του και το κατά πόσο μπορεί να μάθει γρήγορα και να προσαρμοστεί στη νέα του ομάδα. Είναι μια κοστοβόρα διαδικασία, γιατί ίσως χρειαστεί να παραμείνει το άτομο για κάποιο χρονικό διάστημα, να εκπαιδευτεί και εάν δε τα καταφέρει, να αποχωρήσει, αφού λάβει τα συμφωνημένα χρήματά του. Και μετά το επόμενο, μέχρι να βρεθεί αυτό που ταιριάζει.

Όσο καλύτερα και εις βάθος εκπαιδευτεί ένα άτομο, τόσο πιο πιθανό είναι να ενταχθεί ομαλά και πιο γρήγορα, αλλά και να βελτιστοποιηθούν όλες οι λειτουργίες της ομάδας, με το προσωπικό να απολαμβάνει ένα πιο οργανωμένο πρόγραμμα εργασίας.

2. Ανταγωνισμός

Ο ανταγωνισμός είναι έκδηλος και εντός κουζίνας και εκτός αυτής. Με μια εισροή νέων παικτών στον κλάδο της φιλοξενίας που θέλουν όλοι να έχουν αντίκτυπο με παράξενες και νέες τεχνικές και ιδιόρρυθμους νέους τρόπους παρουσίασης του φαγητού στο κοινό, γίνεται δύσκολο για τους επαγγελματίες chefs να συμβαδίσουν. Οι πελάτες περιμένουν όλη τη λάμψη που βλέπουν στο διαδίκτυο και σε εφαρμογές, όπως το Instagram και δεν γνωρίζουν πως οι φωτογραφίες που βλέπουν χρειάζονται πολύ χρόνο για να φτιαχτούν και μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να λάβουν υπόσταση σε ένα πολυσύχναστο εστιατόριο με πολλές παραγγελίες.

Για να ανταπεξέλθετε του ανταγωνισμού, πρέπει να δημιουργήσετε τη δική σας ταυτότητα. Η αντιγραφή κάποιου άλλου συναδέρφου σας δε θα σας βοηθήσει ποτέ. Πρέπει μέσω της εξάσκησης να δημιουργήσετε εσείς τις κατάλληλες βάσεις, ώστε να ξεχωρίσετε του ανταγωνισμού. Οφείλετε να δείτε τι ταιριάζει σε εσάς, στον τρόπο που δουλεύετε, στην κουζίνα του εστιατορίου σας και στην ομάδα σας.

3. Βιωσιμότητα

Η βιωσιμότητα είναι το κλειδί πλέον της εξέλιξης και στις κουζίνες. Για αυτό σαν Chef, προσπαθώ να την εντάξω όσο περισσότερο μπορώ στην καθημερινή χρήση των υλικών μας, ώστε να μην έχουμε φύρα στην κουζίνα μας. Φύρα ονομάζουμε την ποσότητα των υλικών που δε χρησιμοποιούμε και που καταλήγουμε να πετάμε. Έτσι, προσπαθώ όσο πιο πολύ μπορώ να παραγγέλνω ακριβώς ό,τι χρειάζομαι, ώστε να μην πετάω τίποτα. Πώς το καταφέρνω αυτό;

Χρησιμοποιώντας την orderit μπορώ να έχω ακριβώς τις ποσότητες των υλικών που χρειάζομαι στο χρόνο που τα χρειάζομαι. Με αυτόν τον τρόπο, σιγουρεύομαι πως όλα τα υλικά που παρήγγειλα θα μαγειρευτούν και θα καταναλωθούν μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, απλές διαδικασίες, όπως η ανακύκλωση και η εγκατάσταση μηχανημάτων εξοικονόμησης νερού, θα πρέπει να υιοθετούνται από κάθε εστιατόριο, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα στις κουζίνες.

4. Προσδοκίες πελατών

Καθώς οι ολοένα και πιο απαιτητικοί και αυστηροί πελάτες περιμένουν όλο και περισσότερα από τα εστιατόρια, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην παροχή φανταστικής εξυπηρέτησης, ώστε να έχουμε και θετικό σχολιασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης -και όχι μόνο-. Κάτι τέτοιο δημιουργεί όλο και μεγαλύτερο άγχος στους επαγγελματίες του χώρου, αφού η κριτική, είτε καλή, είτε κακή, μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις στα social media.

Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε ευχαριστημένους πελάτες; Πέρα από τα προφανή: Γρήγορη εξυπηρέτηση και ποιοτικό φαγητό, οφείλουμε να δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ομάδας. Κάτι τέτοιο είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της φήμης του εκάστοτε εστιατορίου και για την ενστάλαξη της πίστης στους πελάτες για το πόσο καλό είναι το εστιατόριό μας. Η δουλειά της ομάδας μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορη και απλή με τα σωστά εργαλεία για την ικανοποίηση του κοινού. Η σωστή εκπαίδευση είναι απαραίτητη για όλο το προσωπικό, τόσο για αυτούς που είναι εντός κουζίνας, όσο και για αυτούς που είναι εκτός. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει ομαλή ροή στο service και στην κουζίνα.

5. Τεχνολογία

Με τον τόσο μεγάλο ανταγωνισμό που επικρατεί, η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να σας προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ανταγωνιστών. Η εκπαίδευση είναι απαραίτητη για το προσωπικό, εάν τελικά επιλέξετε κάποιο τεχνολογικό gadget για να βελτιώσετε την εξυπηρέτηση και την ευρύτερη εμπειρία του κοινού σας. Η τεχνολογία και ο εξοπλισμός, που χρησιμοποιούμε για το μαγείρεμα των τροφίμων αυτές τις μέρες, έχει γίνει τόσο προηγμένη που μπορεί να μαγειρευτεί τέλεια το φαγητό με το πάτημα ενός κουμπιού. Κάτι τέτοιο επιτρέπει σε κάθε chef να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στη δημιουργία και να συνδυάσει μοναδικές γεύσεις και αρώματα.

Μια αγαπημένη μου τεχνολογία, όπως ήδη είπα, είναι η orderit. Η orderit είναι η νούμερο ένα εφαρμογή για παραγγελίες και επικοινωνία με προμηθευτές. Είναι μια εύκολη, γρήγορη και προσιτή εφαρμογή. που το μόνο που έχω να κάνω είναι να παραγγείλω τα προϊόντα μου, να ορίσω το πότε θέλω να τα παραλάβω και τα έχω στο εστιατόριό μου. Με αυτόν τον τρόπο, δε γίνονται λάθη στην παραγγελία, ξέρω ακριβώς τις ποσότητες που έχω να μαγειρέψω από κάθε υλικό και έχω άπλετο χρόνο να δημιουργήσω και να πειραματιστώ, αφού ο χρόνος που μου παίρνει να παραγγείλω έχει μειωθεί σε λίγα λεπτά.

Βρείτε την orderit και εδώ και ξεπεράστε τις προκλήσεις.